A mai nap volt az utolsó, a holnapi lesz az első

A mai nap volt az utolsó, a holnapi lesz az első

Egy kövér kislány lelkének darabkája

2020. január 23. - napikata

Tudjátok egyetlen dologgal nem számoltam mikor elkezdtem a történetem kiírását blog formájában. Ez a dolog pedig a kommentelők voltak. Azt már említettem Nektek, hogy van egy másik blogom is, ott nem nagyon jellemző, hogy kommentálnának az olvasók. Na nem úgy itt! Először meg is lepődtem, hogy egyáltalán bárki kommentet hagyott. A következő meghökkenést leginkább egy némelyik komment tartalma okozta. Kaptam hideget és meleget is egyaránt. Először is szeretném megköszönni azoknak, akik egyáltalán elolvasták az előző bejegyzésemet, azoknak pedig még külön pacsi is jár, akik arra is vették a fáradtságot, hogy a többi írásomat is megtekintsék. Szerencsére több volt a pozitív hangvételű komment, mint a negatív, és az előbbi kategóriába tartozóakra egyenként reagáltam is. Tök jól esik a biztatás, meg hogy drukkoltok. Az utóbbi kategóriára meg csak egy klasszikussal tudnék reagálni. "A vélemény olyan mint a segg. Mindenkinek van egy." Ha csak lehúzót tud valaki írni, higgyétek el nekem, nem fogok sírva fakadni, ha az illető inkább magában tartja. Ha valakinek az okoz örömet, hogy valamit idefröcsög arról, hogy beteg vagyok, vagy nagy a gond velem, vagy éppen megint más a hibás, természetesen szíve joga, de reagálni az ilyen típusú hozzászólásokra én nem fogok. Attól sokkal többet ér az időm, amiből amúgy is kevés van, mintsem, hogy arc nélküli beszólásokra pazaroljam. De mindenesetre ezeknek az embereknek is köszönöm, hogy szakítottak rám időt.

 

97900776-koszonom-thank-you-in-hungarian-language.jpg

Az a helyzet, hogy rosszindulatú beszólásokkal, megjegyzésekkel és gúnyolódásokkal már tele a padlás. Felnőttként már nem annyira jellemző, hogy hangosan gúnyt űznének a túlsúlyosokból, hiszen ha valaki van annyira kulturált, akkor ezt már nem teszi. Sokkal nagyobb divat a másik kibeszélése a háta mögött, hiszen azonnal rásütik az emberre a bélyeget, hogy mekkora bunkó már, ha meg meri jegyezni vagy kérdezni szemtől szembe, hogy hízott-e a másik. Olyan dolog ez, amit látunk ugyan, de nem teszünk szóvá. Legalábbis engem erre neveltek, de megjegyezném, találkoztam már olyannal is, akinél ez a rész kimaradt. Általában, ha fogy valaki, azt hamarabb szóvá teszik, hiszen abban semmi bántó nincs, sőőőőőőt. De természetesen itt is vannak olyanok, akik inkább a nyelvüket harapnák le, csak ne kelljen megdícsérni valakit, hogy mennyit fogyott. Ilyenek vagyunk mi nők. :)

Már említettem Nektek, hogy egyetem alatt sikerült valamennyit fogynom. A következő eset azon a nyáron történt. Édesanyámmal éppen nagymamámhoz sétáltunk, mikor összefutottunk egy ismerőssel. Kis túlzással élve a kisvárosban, ahonnan származom, mindenki ismer mindenkit és úgy nagyjából legalább képben van azzal, hogy kik azok akik egy-egy családhoz tartoznak. Nos a történetünkben szerepő néni (nekem ő már néni) nem volt a kellő mennyiségű ismeret birtokában. Megállított bennünket és megdícsért, hogy milyen jól nézek ki, majd a kis, kövér testvérem hogyléte felől érdeklődött. A dolog pikantériája az, hogy nekem nincs testvérem, vagyis a néni nem igazán vágta, hogy a "kis, kövér testvér" és akihez most beszél az egy és ugyanaz. Öngól volt ez a javából. Mikor ez benne is tudatosult kínos nevetés közepette biciklire pattant és eltekert.

 

68523_23562140_0a875fa577.jpg

 

A felnőtt társadalmat nem jellemzi az a kegyetlen őszinteség, ami a gyerektársadalmat annál inkább. Aki gyerekként is kövér volt, az pontosan tudja, hogy kövér gyereknek lenni szívás. Gyakorlatilag bármi miatt rászállnak a másikra, ha egy kicsit is kilóg a sorból. Ha magas azért cikizik, ha alacsony azért, ha vörös a haja azért, ha fogszabályzója van, akkor azért kapja meg a magáét, viszont a kövér gyerekeknek általában tripla adag jár csúfolódásból és ha lehet fokozni a helyzetet az a legalja az egésznek, mikor más kigúnyolt gyerekek is elkezdenek a túlsúlyos társaikon élcelődni. Szerintem kivétel nélkül mindannyian hordozunk magunkban olyan tüskéket, amire még gyerekkorunk során sikerült szert tennünk. Azok pedig, akik hozzám hasonlóan gyerekként is el voltak hízva, akár komplett tüskearzenállal rendelkeznek. Nekem végtelenül sok megalázó és kellemetlen emlékem van erről az időszakról. Gyűlöltem a tesi órákat és nem azért mert utáltam volna mozogni. Mindig én voltam az, akit senki sem szeretett volna a saját csapatába választani, akinek senki nem akart a párja lenni, aki a sorversenyeken utolsóként kullogott be és akin általában mindenki csak nevetett. Mindig is a kevésbé menő gyerekek közé tartoztam és rá kellett döbbennem, hogy ha az osztálytársaim döntésére van bízva, hogy kinek a csapatába kerülök, akkor szinte borítékolható volt, hogy a sánta, a féllábú, a törött kezű vagy bármi más testi vagy szellemi fogyatékkal bíró társam hamarabb kerül kiválasztásra, mint én. Talán itt kezdődik az, hogy a túlsúllyal rendelkezők nem érzik annyira értékesnek magukat és az önbizalmukon itt keletkeznek az első csorbák.

 

https_prod_static9_net_au_media_network_images_2016_11_14_10_40_bullying-161114.jpg

 

Az alsós osztályfőnókömnek sem én voltam a kedvence, pedig volt neki jó néhány. A kövér, szemüveges kisbékákat ő sem preferálta, de mélységesen felháborított, hogy ennyi év távlatából volt pofája odasétálni anyukámhoz pár hónappal ezelőtt és elmondani neki, hogy nem is gondolta volna, hogy abból a kislányból ilyen szép felnőtt nő lesz. Hát most erre mit mondjak? Rossz lóra tetszett tenni csókolom? De az utcánkban a függöny mögül leskelődők is megjegyezték, hogy hát ők ki se nézték volna abból a kislányból, hogy felnőttként négy gyereke lesz. Jaja, gondolom azt se, hogy valaha egyáltalán kellhet valakinek... Ilyenek mindig vannak és lesznek is.

Minden közösségben akarva - akaratlanul hierarchia alakul ki, és ennek a képzeletbeli táplálékláncnak a legalsó fokát foglalják el a kövér gyerekek, és mindenki felhatalmazva érzi magát arra, hogy ha már ott vannak alul, akkor rúgjunk is beléjük egyet. Így volt ezzel Zsé is, aki külön figyelmet fordított arra, hogy szinte minden egyes napomat megkeserítse. Ahol csak lehetősége nyílt rá, bántott. Megszólt a ruháim miatt, amiatt, hogy mit eszek, arról nem is beszélve, hogy hogy nézek ki. Lépten nyomon nevetség tárgyává tett, ő, akinek tizen évesen már a teljes tudatát az töltötte ki, hogy hogy néz ki. Így felnőttként visszatekintve szegény nagyon nyomorult lelkivilágú kislány lehetett, hogy az egyetlen örömforrását abban lelte, hogy engem szekált. De gondolom úgy volt vele, hogy mivel neki mindene tökéletes volt külalakra, hát már miért ne tehetné meg. Mondanom sem kell, hogy ő menőnek számított, őt akarta minden kisfiú megpuszilni, vagyis ő állt a képzeletbeli táplálékláncunk csúcsán. Aki vele barátkozott menő lett, aki nem tetszett neki, annak kínszenvedés volt minden egyes napja. Megszámlálhatatlanul sok napon mentem haza sírva miatta. Felnőttként mostmár tudom, hogy aki a külsejével ellensúlyoz, annak belül van takargatnivalója, hiszen ez mindig egyfajta kompenzáció. A nagy számok törvénye alapján nála is teljesült, ami általában szokott, a szép külső nem feltétlenül járt együtt lángelmével. Mondjuk, ha annyira okos lett volna, akkor eleve nem áll bele egy másik gyerekbe. Szörnyű lehet az élete annak, akinek a puszta léte másról sem szól csak arról, hogy hogy néz ki, viszont hatalmas kereszt is ez egyben, hiszen mi fog vele történni, ha meghízik vagy ne adj Isten megöregszik. Innen üzenem Wednesday Addams egy klasszikus mondatát: "Nem sajnállak, szánlak!'"

 

untitled_2.png

 

Egy gyerek annyira, de annyira védtelen az őt érő támadásokkal szemben, hiszen neki nincs még meg az a bejáratott eszköztára, amivel vissza tudna vágni. Szintén legalja kategória, amikor az embert a saját tanára alázza meg az osztálytársai előtt. Történt ugyanis, hogy német órán épp az állatokról tanultunk, a feladat pedig az volt, hogy a kapott állatot kellett pár mondattal németül jellemezni. Micsoda véletlen ugye, de Katika az elefántot kapta. Szépen össze is szedegettem róla, hogy a leglényegesebbeket, hogy hol és hány évig él, mit eszik, hogy néz ki, majd a tanárnénim volt olyan drága, hogy németül még kiegészítette a következő mondattal: "Und dick, wie Du." Ami magyarul csak annyit tesz, hogy és kövér mint te. Ezt a mondatot hurcolom már egy ideje magammal és azt gondolom, hogy aki egy gyereknek ennyit tud csak mondani, inkább ne menjen emberek közé, ne nyomorítsa kisgyerekek lelkét ilyenekkel. Ha feltétlenül úgy érzi, hogy beszólogatni vágyik, akkor hasonló súlycsoportba tartozóval kellene kezdeni, nem egy szerencsétlen gyerekkel. Így nyugdíj előtt már nem lenne értelme pályamódosítást javasolnom neki, de az fix, hogy nem engedném gyerekek de még emberek közelébe sem.

Ezek a gyerekként szerzett lelki sérülések egy életre meghatározzák valakinek a személyiségét és hagynak maguk után lassan gyógyuló, olykor gyógyíthatatlan sebeket. Amikkel felcseperedve az ember lánya vagy kezd valamit, mondjuk kiírja magából és elengedi vagy tovább őrizgeti és feccöl bele teljesen felesleges energiát, hogy utálja azokat, akik zsenge korában bántották. Idővel megtanulod azt, hogy nem mindenki véleménye számít, de ha akaratlanul is közli Veled, nem feltétlenül kell foglalkozni vele. Eljutsz arra a pontra, ahol egyetlen egy valaki elvárásainak kell megfelelned, az pedig Te magad vagy!

 

szeretni.jpg

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://malaclekvar.blog.hu/api/trackback/id/tr3015422780

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tewu 2020.01.23. 17:04:06

"A vélemény olyan, mint a fing, mindenkinek van, de senki nem kíváncsi a másikéra!"

PeniValdes · http://asikerutjain.blog.hu/ 2020.01.23. 20:56:26

ez nagyon érdekes...tényleg nagy szívás lehet ha valakinek lényegében nincs emléke normál súlyú önmagáról...

Gleccsertetű 2020.01.24. 11:28:34

Ne fájjon az igazság, hanem örülj annak, h változtál

Josagos 2020.01.24. 11:38:13

Mi ragaszt bele egy gyereket a kövérségbe? Annyira könnyen és gyorsan változnak, hogy ki sem lenne szabad alakulnia, és teljes mértékben a szülők/nagyszülők bűne a gyerekkori hízás.

Reggie 2020.01.24. 12:34:04

A koverseg valasztas kerdese, nem egy olyan dolog, amirol nem tehetsz. Pont ugyan ugy kibeszelik azt, akibol prosti lesz vagy szandekosan nevetsegesen oltozik, hulye punk haja van vagy fel arca szegecs, stb... Ha nem szeretned, hogy megjegyzeseket tegyenek, akkor le kell fogyni. A devians magatartasra normalis, hogy megjegyzeseket tesznek.

A gyerekek pedig amugy is kipecezik egymast es szivatjak, az, hogy kover vagy csak annyiban modosit a dolgon, hogy nem kell sokaig keresgelni, hogy mibe kossenek bele.

PeniValdes · http://asikerutjain.blog.hu/ 2020.01.24. 12:40:52

nekem ez még mindig nem felfogható, hogy lehet egy kisgyerek kövér?

Willkommenskultur 2020.01.24. 12:49:27

Tahosag azert szivatni valakit, mert dagadt, vagy barmi masert, de a gyerekek kegyetlenek. Igy vagy ugy, nem is olyan nagy baj ez, ha motival egy eletmodvaltast.

Btw. amikor 20 eve gimibe jartam, alig jartak oda dagadtak, 10% alatt lehetett az aranyuk. Alt. suliban 1 db. kiscsajra emlexem az osztalyban aki dagadt volt.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.01.24. 13:17:32

A gyerekek legnagyobb értéke az őszinteség, ezt is el akarják rabolni tőlük a liberálisok?

midnight coder 2020.01.24. 13:27:18

@Reggie: Ezt azért leginkább általában azok mondják, akik olyan szerencsés genetikával születnek hogy különösebb szívás nélkül is soványak, vagy akiknek egyetlen örömük a mozgáskor keletkező szerotonin.

midnight coder 2020.01.24. 13:28:36

@MAXVAL bircaman közíró: Az őszinteség a felnőttekben is megvan. Rólad is már hányan, hányszor megmondták őszintén, hogy mekkora idióta vagy!

Reggie 2020.01.24. 13:31:23

@midnight coder: Pedig en olyan vagyok, aki volt 110 kilo is eleteben, csak eppen nem altatom magam.

midnight coder 2020.01.24. 13:33:55

@Willkommenskultur: Ez általában nem életmódváltást motivál, hanem leviszi a béka segge alá az önértékelésedet. Még felnőttként is, nem hogy gyerekként. Ilyenkor aztán az ember keres magának egy olyan területet, ahová más nem jön utána, ahol ő a király, illetve a többi hozzá hasonlók akik nem a külsejük alapján ítélik meg egymást. Így lesz az ilyen emberekből úgynevezett geek. Aztán persze a sors gyakran úgy alakítja a dolgokat, hogy az általános iskolában egykori császár pár évtized múlva lepukkant alkesz egy szem szakmunkásképzővel, a hajdani geek pedig profi szoftverfejlesztő.

midnight coder 2020.01.24. 13:35:17

@Reggie: És most mennyi vagy ? És ezt napi mekkora melóval tartod fenn?

Reggie 2020.01.24. 13:38:45

@midnight coder: Altalaban 75-78. Most az unnepek miatt elkapattam magam es felmentem 86-ra, most mar 81 vagyok es megy lefele. Annyi munkabol all, hogy kevesebbet eszek, semmi extra sport vagy ilyesmi. Akaratero kell es ki kell birni, hogy ne vegyek annyi kajat, mint amennyit kivanok, hanem csak a felet.

2020.01.24. 13:43:37

@Reggie:
Nem mindegy, hogy gyerekekről vagy felnőttekről beszélünk. A gyerekek még azt eszik, amit a szüleik vesznek, főznek nekik, azokat a mintákat tanulják, amikre a szüleik tanítják őket. Nem véletlen, hogy kövér szülőknek általában kövérek a gyerekeik is. A felnőttkor más, akkor már tényleg saját döntésed, mit eszel, mennyit mozogsz, mihez szoktatod magadat.

Willkommenskultur 2020.01.24. 13:48:47

@midnight coder: figy nekem edesegymind1

ha valaki kover v mas fogyatekossaga van nem csufolom, gyerekkoromban se csinaltam, de a vilag ilyen

A kover is csak magaval tol ki ha bezarkozik, senki massal. Ettol fuggetlenul vannak olyanok is akik elfogadjak magukat kovernek, es jol erzik magukat a borukben, nem erdekli oket mas velemenye. Persze az egeszsegugyi kockazatok ettol meg jatszanak, de vannak szeretheto dagik.

Thomas Dantes 2020.01.24. 13:49:08

A felnőtt társadalom más, és nem olyan sértő kegyetlen mint a gyerekek? Én nem kövér vagyok hanem sovány. Rég nem vagyok gyerek. Mégis rendszeresen csúfolnak ki, nevetnek ki, kérdezgetnek, piszkálnak soványságom miatt.
Ezek nem gyerekek , felnőttek.

2020.01.24. 13:51:26

@midnight coder:
Ezt hiába meséled be újra és újra magadnak, ha valaki volt már kövér és most nem az, az nagyon jól tudja, hogy valószínűleg, hacsak nincs valami ritka betegséged, akkor önáltatás.

Egyébként sportélettani szempontból áldás lenne egy olyan szervezet, amelyik kevesebb kajával ugyanarra képes.

2020.01.24. 13:54:42

@MAXVAL bircaman közíró:
Csakhogy már a csúfolódó gyerekek sem őszinték, sőt leghamarabb azt pécézik ki, aki őszinte. Ugyanis szó sincs arról, hogy őszintén bajuk van azzal a gyerekkel, akit kicsúfolnak. Hatalmi játszmáról van szó, mint a felnőtteknél is, csak nyíltabb módszerekkel. A bandavezérek a hatalmukat erősítik vele, a többi pedig azért áll be a csúfolódásba, mert fél, hogy ha nincs benne, akkor ő lesz a következő célpont. Persze így is lehet, hogy épp ő lesz...

Reggie 2020.01.24. 13:56:09

@Zabalint: Pontosan. Es a gyerek csak abbol tudja, hogy valami nem oke, hogy kicsufoljak, majd ezt otthon elmondja es a szulonek reagalni kene ra. Ha nem csufolnak ki, akkor honnan tudna, hogy valami baj van vele? Mert a szuleitol biztos nem. Az nem segitene, ha meg ez a visszacsatolas se lenne meg. Nyilvan a vegen a szulo hibaja lesz, ha meg ezt sem veszi figyelembe, de nehogy mar a normalis kozossegi reflexekert a kozosseg legyen a hibas.

Willkommenskultur 2020.01.24. 14:12:02

@Reggie: S akkor az LMBTQVYZ es a ciganyshaming is normalis kozossegi reflex?

fun fact: nana

Willkommenskultur 2020.01.24. 14:22:13

@Ader Janos: Vannak amerikai legitarsasagok akik extrat kernek a dagiktol

Reggie 2020.01.24. 14:25:35

@Willkommenskultur: Nezopont kerdese. Egy resze evolucios maradvany, ami a kisebb kozossegek tulelesenek a zaloga volt, mint pl. idegengyulolet, az nem fog egyik naprol a masikra elmulni, ahogy az sem mult el, hogy a feheren kivillano, vicsorgo fogak felelmet keltenek, egyszeruen igy van huzalozva az emberi agy. Akarattal es oktatassal lekuzdheto, de hat az elegge esetleges meg manapsag is. Ez sajnos oda-vissza megy. elmesz keletre, ott mi vagyunk a szarossegu nyugatiak es ugyan ugy lenez a plebs.

Az LMBTQVYZ meg megint mas kerdes. Mondjuk ahhoz tudom hasonlitani, hogy en sem birnam, ha az etteremben a szomszedos asztalnal ulorol kiderulne, hogy fekalofil es egy gozolgo, frissen kinyomott briost kezd el majszolgatni a tanyerjarol. Nem azert mert utalom a fekalofileket, csak egyszeruen nem edzett annyira a gyomrom, mig mast egyaltalan nem zavarna.

Thomas Dantes 2020.01.24. 14:35:17

@Reggie: Tökéletesen fals és ostoba példa. Amit te mondasz, az nyilván és érthető módon zavaró ha valaki közösségben , a te példádban étteremben csinálja.
De, például egy étterermben ülő meleg párról nem látszik hogy ők azok. Nyilván nem az étterem asztalán fognak baszni, az hogy odahaza mti tesznek egymással, azt meg nem látod ha csak nem vagy kukkoló.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.01.24. 14:40:52

@Zabalint:

A kérdés nem ez volt, hogy mik a céljaik, hanem az, hogy őszinték-e. Igen, azok a gyerekek. Aztán serdülőkor körül elkezdenek változni, majd kamaszkor közepére elvesztik az őszinteséget.

Jó esetben, csak ott nem lesznek őszinték, ahol társadalmi szabály tiltja az őszinteséget. Sok ilyen szabály van. Rossz esetben akkor is hazudnak, ha ezt nem várja el a társadalom.

Ha van gyereked,unokád, stb, esetleg emlékszem saját amgadra, akkor igazat adsz nekem.

Reggie 2020.01.24. 14:41:54

@Thomas Dantes: Tokeletesen fals es ostoba mellemagyarazas. Az etteremben ulo meleg parrol sem latszik, hogy melegek, tehat senki sem gondolja azt, hogy melegek, tehat nincs is mire reagaljon a kornyezet. Amirol nem tudnak az emberek, az nincs is es nem lesz reakcio sem.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.01.24. 14:44:28

@Reggie:

Nyilván mindenki le tud fogyni vagy meg tud hízni, ha ezt nagyon akarja, de nem mindenki akarja ezt. Sok embert a téma nem érdekel. Sok kultúrában meg társadalmi kényszer van.

A magyar hagyomány az, hogy a gyerek legyen kövér, mert akkor könnyebben vészeli át a betegségeket.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.01.24. 14:48:29

@Willkommenskultur:

4. osztályos koromig az osztály legsoványabb fiúja voltam, sokáig a legmagasabb is. Napközis voltam, reggel nem reggeliztem, az iskolában pedig nem ettem semmit, nagyon rossz votlt a kaja (70-es évek). Aztán a 4. osztály közepén abbahagytam a napközit, s minden nap már hazamentem, útközben bemenve a nagymamámhoz ebédelni. +20 kg súlyom lett még a 4. osztály végéig.

Reggie 2020.01.24. 14:59:23

@MAXVAL bircaman közíró: Persze, de az is normalis, hogy aki extrem modon kilog az atlagbol azt gunyoljak vagy kibeszelik.

Willkommenskultur 2020.01.24. 15:02:21

@MAXVAL bircaman közíró: Igen, a genetikai magyarazat tulertekelt, a szokasok viszont szinten oroklodnek.

Tesom sosem volt kover, de 36 evesen mar nem volt egyetemi versenysulyaban (75rol 85 kilos lett). Kiment Kinaba 6 honapra, es pusztan ettol lefogyott 10 kilot. Pedig sosem ehezett, csak ott nem esznek kenyeret.
A kozepeuropai etkezesi szokasok nem tul dietasak.

Reggie 2020.01.24. 15:07:37

@Willkommenskultur: Amugy itthon komolyan gondok vannak az etelekkel. Mind tul van izesitve, sozva cukrozva. En mondjuk kenyeret alapbol nem eszek, de pl. ha kimegyek kozelkeletre, akkor az ottani atlagos etelektol(, ha nem ugrok bele a meztol/csokitol/cukortol tocsogo edessegekbe) altalaban fogyni szoktam. Itthon meg kevesebbtol is hizok, meg ha ugyan azokat az eteleket is veszem meg itthoni arusoktol(pl. shawarma). Hazakoltozott ismerosok itthon mind hizasnak indultak.

Willkommenskultur 2020.01.24. 15:18:21

@Reggie: Gond az nincs, isteniek a magyar kajak es a regi receptek (gulyast, rantotthust csak zsirral csinalok), csak azt felejtik el az emberek, hogy regen az atlagemberek jobb esetben hetente 1x ettek ilyesmit, ma meg sokan megengedhetik maguknak hogy naponta egyek a kedvenc kajajukat.

Raadasul ma mar az is fizikai melosnak szamit, aki a munkaideje nagy reszet allva tolti, regebben azert a videki lakossag tulnyomo tobbsege rendszeresen fizikai munkat vegzett.

Egyebkent most nekem is van 10 kilo ledolgozni valom (nem latszom kovernek mert magas vk), nem kovetek semmi spec. dietat csak fele annyit eszek mindenbol, meg setalok naponta plusz 1 orat. Mukodik. 2 nap alatt megszokja a szervezet a kevesebb kajat.

2020.01.24. 15:29:12

@Reggie:
Nem értek ebben egyet. Olyan dolgokért is csúfolják a gyerekeket, hogy nincsen márkás cipőjük, legújabb Disney figurás tolltartójuk, mint a másiknak, ez nem jelenti azt, hogy akkor az ő szüleinek is le kellene menniük rongyrázó proli szintre ezen a téren.

2020.01.24. 15:31:20

@Thomas Dantes:
De azt látod, ha kézen fogva mennek az utcán, mint egy átlag hetero pár. És vannak olyan húdeérzékenyek, akiket ez is zavar. Vagy ha békésen felvonulnak.

midnight coder 2020.01.24. 15:31:55

@Reggie: Mondjuk a közelkeleti kajától én is. Van valami fûszerük amit kb. mindenbe beletesznek a sült hústól a desszertig, és már a szagától is kihányom a belem. Isteni fogyókúra! :-D

2020.01.24. 15:33:43

@MAXVAL bircaman közíró:
Nem értek egyet. Szerintem nem minden gyerek őszinte. Nagyon hamar elkezdik megjátszani magukat a gyerekcsoporthoz igazodva, bizonyos téren még jobban is, mint a felnőttek. A céljaik, amiket írtam, megjátszással érhetőek el. Ha a banda tagja akar lenni, meg kell játszania, hogy nem csinál cikinek mondott dolgokat, nem barátkozik a looserekkel, stb., stb., akkor is, ha egyébként szeret olyan dolgokat is, amiket a csoport cikinek tart, vagy semmi baja a kicsúfolt gyerekkel.

midnight coder 2020.01.24. 15:34:28

@midnight coder: Szerk. Mondjuk az nem annyira Közel-Kelet volt mint Észak-Afrika, ahol én jártam és ettem, de szerintem kb. mindenhol van arrafelé, még Cipruson is találkoztam vele.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.01.24. 15:54:27

@Zabalint:

Érettségtől függ. Aki korábban érik, az hamarabb hagyja abban az őszinteséget.

Aki meg hosszabb ideig gyerekes, az későbbig őszinte,

Az autizmus egyik mellékhatása az őszinteség. Itt nyilván ez nem érettség hiánya, hanem a társadalmi szokások figyelembe nem vétele. A kemény autista eleve nem is ismeri meg őket, az enyhe meg nem érti őket, nem tudja mikor illik hazudni, mikor nem.

Normál egészséges ember megtanulja az éréssel együtt mikor kell hazudni. Nyilván nem minden gyerek ugyanakkor.

Nekem mint enyhe fokú autistának sokáig ez nagyon nehéz volt. Nem értettem mire jó hazudni, amikor ennek semmi tétje, s eleve mindneki tudja, hogy hazuság az adott mondat. Majd pedig sokszor elvétettem a helyzetet. Néha még ma is, idős korban megesik, hogy olyankor vagyok őszinte, amikor nem lenne szabad.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.01.24. 15:56:42

@Zabalint:

"Ha a banda tagja akar lenni, meg kell játszania, hogy nem csinál cikinek mondott dolgokat, nem barátkozik a looserekkel, stb., stb., akkor is, ha egyébként szeret olyan dolgokat is, amiket a csoport cikinek tart, vagy semmi baja a kicsúfolt gyerekkel."

Ez már a közösségi élet kezdete. Ha tartozni akarok valahová, követnem kell a szabályokat.

Reggie 2020.01.24. 16:47:11

@Zabalint: Igazabol mindenert is vagy akar annak ellenteteert is csufoljak egymast. Ilyenkor tanuljak meg ezeket a dolgokat kezelni. Elsodlegesen az a lenyeg, hogy hogyan reagalnak ilyenkor, nem a csufolodas targya.

@midnight coder: Hat eleg nagy hely, lehet nem jo helyen jartal :) Mondjuk egy jo torok durum vagy arab shawarma kozott nincs nagy kulonbseg, de az alap izvilag elegge hasonlo a magyarhoz is, csak tobb a zoldseg es kevesbe zsirosan esznek. Obolmenti orszagokban ahol nagyobb volt az indiai befolyas ott indiaisabbak az etelek, mar vannak szamunkra furcsa izek.

midnight coder 2020.01.24. 17:29:39

@Reggie: Tunéziában és Marokkóban voltam, ott mind a két helyen megvolt ez, és Ciprus török részében is előfordult, de ott azért nem mindenbe rakták.

Rébusz 2020.01.24. 17:48:26

@PeniValdes: "nekem ez még mindig nem felfogható, hogy lehet egy kisgyerek kövér?" Pontosan úgy, ahogy egy kisgyerek vézna... Nagyon messze jársz az igazságtól. A kövérség simán lehet egy alkati, genetikai dolog, mint ahogy a vékonyság is. Nem tűnt még fel, hogy a gyerekek nem egyformák? Ha két gyereket teljesen egyformán etetsz, akkor sem fog egyforma testalkatuk lenni. Sőt két féltestvér, akik babakoruk óta ugyanazt kapják otthon, ők sem lesznek egyforma testalkatúak. Én is ismerek egyet, az egyikőjük még baletttáncosnak is jelentkezett kiskorában, a másiknál ez szóba sem jöhetett volna. Másrészt a vékonyság nem jelent automatikusan egészséget. Egy kövér gyerek nem csak testileg, de lelkileg is lehet egészségesebb. Hangsúlyozom, hogy lehet! Simán teljesíthet jobban az iskolában, de még az uszodában is, mert mondjuk még kövéren is sokkal többet sportol, mint vékonyabb társai. A csúfolódás gyerekeknél elfogadott dolog, de hozzád hasonlóan, ha egy felnőtt teszi, az már jellemhiba. A felnőtt részéről. Meg a tanár részéről, aki a blogban is szerepel. Nekem is kellett már egy tanárnak magyarázni, hogy kis koromban milyen kövér voltam, aztán 25 évesen 48-51 kg voltam és büszke lehetek rá, hogy nincsenek gyógyszerek, amiket valamilyen bajra szednem kellene, mint kortársaim nagy részénél már jellemző.

Rébusz 2020.01.24. 17:54:07

@Willkommenskultur: Gondolj arra, hogy közel-keleten azért nem ilyen időjárási viszonyok vannak, mint nálunk. Állandó 25-30 fokos hőmérsékletnél én sem akarnék töltött káposztát enni. Ettől függetlenül sok közel-keleti nő hogy el van hízva.. Én az indiaiaknál lepődtem meg, hogy még reggelre is főtt rizst esznek.

MEDVE1978 2020.01.24. 18:40:33

Rengeteg oka lehet, hogy valaki kövér. Alapvetően az a véleményem, hogy felnőttként a függőségeinket cseréljük másik függőségekre. Csak egyes függőségek kevésbé egészségtelenek: vannak, akik mondjuk társfüggők vagy vannak olyanok is, akik sportfüggők (hosszú távon egy héten négy ötször napi 1-2 óra futás hasonló dopaminfelszabadulással jár, mintha valaki drogozna) vagy szexfüggők.
A kövérek egy része evésfüggő. Az evés ugyanúgy élvezet és örömöt okoz egy-egy finom ételnél.
Emellett vannak más okok is: genetika vagy betegségek.

Nyilván a gyerekeknél elsősorban a szülő cseszheti el vagy a genetika és a betegségek. Természetesen egy beteg embert csúfolni "nem szép dolog". A gyerekek minden átlagostól kitűnő tulajdonságú másik gyereket csúfolnak: stréberként vagy éppen butaként, kövérként vagy éppen gebeként, gyerekesként vagy éppen koravén különcként. Ez nem jó dolog annyiban, hogy a másik emberben örök frusztrációt, lelki sérüléseket okozhat.

Én 8-9 éves koromtól kezdve kövér kisfiú voltam (egy gyógyszertől megnőtt az étvágyam és dupla annyit kezdtem el enni,mint előtte). Engem is csúfolgattak, a szerencsém valószínűleg az volt, hogy sportoltam is, így jelentős mennyiségű izmot is magamra pakoltam. Így miután egy fiúnak eltörtem az ujját, egy másikat pedig orrbavertem, nem csúfoltak már a kövérségemmel. Még így is emlékszem úgy tíz éves koromban egy napközis táborra, ahol kis faszpatkány szőke fiú "malackának" csúfolt (Ezt aztán a többi kis szemét átvette). Addig vertem, amíg nem sírt, egész napra büntetésbe tettek. Bár ezek nekem is nyilván rosszul estek, az pozitív az emlékben, hogy cserébe bosszút álltam.

Sajnos most is tapasztalom nagyobbik fiamnál, aki elsős, hogy folyamatos a csúfolódás az iskolában (ő nem kövér, más miatt csúfolják). Viszont a fiam is olyan, hogy ha csúfolják, akkor nem sztoikusan szomorkodik, visszaszól és egy idő után, ha elunja, akkor fizikailag kíván megtorolni. Ezt viszont a tanárnénik alapjában tiltják és nem mennek utána, hogy mi volt a konfliktus alapja. Így mindig a fiam a gonosz, mert őt látják ütni, amikor már halálracikizték.

PeniValdes · http://asikerutjain.blog.hu/ 2020.01.24. 20:42:40

@Rébusz: na na van azért van különbség a jó húsban lévő és a kövér közt. természetesen nem lehet megalázni senkit sem, mert mindenki csúfolható vmiért..kövér, sovány, okostojás, langaléta, alacsony, vöröshajú stb....abban viszont bocs, de valahogy nem hiszek hogy valaki sportol és mégis kövér, és nem arról van szó hogy vékonynak kell lennie, de hogy egyáltalán nem látszik rajta nekem az valahogy...
talán a gyermekkori túlsúlynak egy előnye van, hogy jó esetben később jóval tudatosabb lesz, jobban beleivodnak dolgok

PeniValdes · http://asikerutjain.blog.hu/ 2020.01.24. 20:45:43

én pl egy vékony kislány voltam, de ez nem jelent semmit

Örömhernyó 2020.01.24. 21:17:54

@midnight coder: Az IT-s, mérnök, programozó, orvos, jogász stb. ismerőseim közt többségben vannak, akik nem elhízott nyomorultak. Muay thai, testépítés, búvákodás, triatlon, marathon, jiu-jitsu, sportlövészet, sziklamászás, saját testsúlyos edzések és hasonló sportokat űznek. Ez van, pont ez a réteg engedheti meg magának az utazást, drága hobbikat, sportokat, nem a talicskát toló segédmunkás. Te elhitetted magaddal, hogy attól jó szoftverfejlesztő és geek, hogy sose mozogtál és elhíztál.

Örömhernyó 2020.01.25. 12:36:20

@Thomas Dantes: Magyar vidéken elterjedt szólás, hogy csúnya a sovány. Illetve a férfi 100 kiló fölött kezdődik. A vékony embereket ugyanúgy csúfolják, ha a környezetükben röbbségben vannak a kövérek.
Sőt, volt olyan, hogy a környezetemben többségben voltak a dohányosok. Elkezdtek engem csúfolni, mert míg ők cigiszünetet tartottak, én kimentem fogat mosni meg egy kis testmozgást végezni.
Ez amolyan "Te tudsz angolul? Buzi-e vagy!" hozzáállás. Lehúzzák, aki más, aki előbbre tart, aki ad magára, az biztos buzi, stréber, különc, beképzelt.

PeniValdes · http://asikerutjain.blog.hu/ 2020.01.25. 15:55:24

@Örömhernyó: inkább arról van szó, hogy az általad felsoroltakhoz tanulni is kell, ami magával hoz egy gondolkodásmódot is, tervezni való képességet, hogy hosszútávon tudsz gondolkodni stb, és ez a sportban is hasznos.

várom a levelet 2020.01.25. 16:58:27

soványnak lenni is szívás.a piszkafától kezdve,a te nem sovány vagy,hanem rossz.az utóbbi egy felnőttől.

Tisztességes Természettudomány 2020.01.25. 21:13:57

@MEDVE1978: Na ez az. A tanárok a verekedést büntetik, a csúfolást nem. Szegény elgyötört tanárnak jól esik egyet cigizni a szünetben, az udvaron egy ügyeletes tanár jut 4 osztályra. Mire kiérnek a folyosóról az udvarra, már a kis szemétkedő beszól a gyereknek kettőt is. Az udvaron meg már a gyerek kergeti a szemétkedőt, aki jajgatva menekül. Az ügyeletes tanára gyereket veszi elő.

A csúfolással kapcsoltan nulla tolerancia kellene. Nálunk ez van. Ha az én gyerekem csúfolja a másikat, megy a bünti, bam-bam. Szobafogság, komputermegvonás, videómegvonás. És hatékony!

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2020.01.25. 22:00:21

Malaclekvár?
Bróhaha, ez olyasmi, mint a bálnaszőr? (Értsd: málnaszörp)
:-))))))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2020.01.25. 22:02:55

Kövér gyereknek meg valóban szívás lenni.Ezért nem szabad elhízlalni.
Én nem kövér voltam, hanem hosszú, az is sz0pásh volt.És az ellen még csak tenni sem tudsz.
Az általánosból is, meg a középiskolából is egy fellélegzés volt leszerelni.
Az utóbbi még csak-csak, de az előbbi tényleg egy gyökérek gyülekezete volt.

Balambér Kovács 2020.01.26. 00:08:00

@MAXVAL bircaman közíró:

Nálatok az a jó, ha minél kövérebbek vagytok nem?

Balambér Kovács 2020.01.26. 00:09:29

" Kövér gyereknek lenni szívás " és mit szól ehhez a Kövér gyerek apja, a Laci, a bajszos?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2020.01.26. 01:32:19

@Balambér Kovács: Szerintem ott kötőjellel kell írni, de nem vagyok százas benne így hajnali fél 2-kor, így: Kövér-gyerek...
:D
Lásd még Zsizsik-apuka.
:-))
süti beállítások módosítása